Fietsen is heel leuk, maar af en toe vallen we van onze fiets en als dat gebeurt, is het erg belangrijk om een fietshelm te hebben die een van onze meest gevoelige en cruciale delen van ons lichaam beschermt. De huidige generaties fietshelmen zijn lichter en comfortabeler dan ooit tevoren en bieden nog steeds enorm veel hersenbescherming.

Er zijn veel andere factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste fietshelm, deze gids is er om je te helpen bij het kiezen van de juiste pasvorm, stijl en functies van de fietshelm welke passen bij je behoeften en rijstijl.

FIETSHELM MAAT & PASVORM
We willen ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk van winkelen naar fietsen kunt gaan. Volg gewoon onze richtlijnen voor pasvorm en maatvoering om de juiste fietshelm voor jou te kiezen.

MEET JE HOOFD
De eerste stap die je wilt nemen om de juiste fietshelm te vinden, is het bepalen van de maat van je hoofd. Dit vereist het meten van de omtrek van je hoofd. Om dit te doen, wikkel je eenvoudig een zacht meetlint om het hoofd, ongeveer 2,5 cm boven de wenkbrauwen en oren. Als je geen zacht meetlint hebt, zal een touwtje goed werken en kan je het meten met een standaard meetlint of liniaal.

De meeste maatgidsen voor fietshelmen worden gemeten in centimeters, dus als je geen metrische meetlint hebt, converteer je eenvoudig je meting door het aantal inches te vermenigvuldigen met 2,54.

PAS DE HELM
Zodra je nieuwe fietshelm binnenkomt, wil je hem passen om er zeker van te zijn dat hij comfortabel zit en goed op je hoofd zit. Je fietshelm moet ongeveer 2,5 cm of minder boven je wenkbrauwen zitten. Pas het retentiesysteem van de fietshelm aan zodat je hoofd goed aansluit. Je wilt geen overtollige openingen tussen je hoofd en helm. Houd rekening met eventuele drukpunten, omdat deze kunnen aangeven dat een fietshelm te klein is of niet de juiste vorm voor je hoofd heeft.

RIEMEN VAST
Veel mensen staan er niet bij stil hoe de riemen van hun fietshelm passen, maar dit is belangrijk voor zowel comfort als functionaliteit. Je wil de sluiting onder de kin vastmaken en de riem zo verstellen dat je slechts één vinger tussen de riem en de nek kunt passen. De mond openen en je hoofd naar achteren kunnen kantelen met slechts lichte druk van de riem, maar zonder te stikken.

Deze "bewegingsruimte" stelt je in staat om comfortabel te rijden terwijl je de fietshelm nog steeds op zijn plaats houdt in geval van een valpartij. Vergeet niet de bandjes rond je oren aan te passen. Deze moeten een 'V' rond je oren vormen en net onder je oorlellen samenkomen.

DE WIGGLE-TEST
Deze test is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je fietshelm goed past en dat alle bevestigingsmiddelen correct zijn afgesteld. Schud eenvoudig je hoofd van links naar rechts, van boven naar beneden en rond. Als de fietshelm tijdens een van deze bewegingen te sterk beweegt, pas je het retentiesysteem aan om de beweging te verhelpen. Als je retentiesysteem maximaal is, heb je waarschijnlijk een andere maat fietshelm nodig.

READY TO GO
Als je eenmaal hebt gezorgd voor een stevige pasvorm, ben je klaar om te rijden met je nieuwe fietshelm. Zorg ervoor dat je voor elke rit de afstellingen van de pasvorm controleert, aangezien de riemen en bevestigingssystemen tijdens gebruik of reizen losser kunnen gaan zitten. Een simpele beweging van het hoofd of een druk op de hand geeft aan of je fietshelm goed is of moet worden afgesteld.